DESPRE NOI

ALĂTURI DE TINE

Sintofarm SA: Începutul

Fabrica de medicamente Sintofarm a avut la bază Societatea anonimă Nitranil, fondată în anul 1946 și profilată pe sinteze de produse chimico-farmaceutice. În anul 1962, fabrica preia denumirea de Sintofarm, fiind marcă înregistrată la Geneva. Secția de coloranți s-a dezvoltat în locul unității chimice Phenolit, care funcționa din 1916.

sintofarm-alaturi-de-tine-inceputul
3

Certificări

80

Produse

41

Județe

Și tu

POȚI SĂ FII PARTENERUL NOSTRU!

Vindem în toată țara, prin intermediul distribuitorilor sau, la comandă, direct către retaileri.

Ne definesc cultura și misiunea

VALORILE NOASTRE

Începând din anul 2007 și până în prezent, fabrica a fost recertificată GMP pe toate cele trei fluxuri de fabricație, fără să existe vreo întrerupere între recertificări.


CALITATE

Punem accentul pe îmbunătățirea continuă a standardelor, tehnologiei și pregătirii angajaților noștri.


INOVAȚIE

Încurajăm gândirea creativă și ideile îndrăznețe care să conducă la soluții pentru sănătate pe termen lung.


RESPONSABILITATE

Acționăm ca parte integrantă a societății, respectând standardele de conformitate și siguranță.


PERFORMANȚĂ

Avem abilități și cunoștințe pentru a face ceea ce trebuie, suntem dedicați excelenței și pasionați de obținerea de rezultate superioare.


PASIUNE

Suntem mândri de munca și de realizările noastre, ne implicăm în realizarea obiectivelor, învățăm din greșeli și sărbătorim succesele.


INTEGRITATE

Acționăm cu onestitate și transparență. Ne păstrăm angajamentele și promisiunile. Suntem morali și originali.

Respectăm cele mai înalte standarde de calitate

CERTIFICĂRI

Standardul de calitate

ISO 9001:2015

Certificarea ISO 9001:2015 are în vedere o abordare bazată pe managementul proceselor organizației și, de aici, orientarea către client și evaluarea satisfacției acestuia, precum și angajamentul top managementului pentru o îmbunatățire continuă.

Standardul de calitate

ISO 22000:2019

ISO 22000:2019 este Standardul Internaţional care stabileşte cerinţele pentru un Sistem de management al siguranţei alimentelor, este standardul relevant pentru furnizorii şi prestatorii de servicii în sectorul produselor alimentare şi băuturilor.

Reguli de Bune Practici de Producție

Certificarea GMP

Certificarea GMP (Good Manufacturing Practices) reprezintă garanția că procesele și produsele Sintofarm sunt controlate după proceduri și standarde de calitate adecvate, că sunt sigure pentru sănătate și sunt puse pe piață numai după verificare și autorizare.

ISTORIA SINTOFARM

Fabrica de medicamente Sintofarm a avut la bază Societatea anonimă Nitranil, fondată în anul 1946 și profilată pe sinteze de produse chimico-farmaceutice. În anul 1962, fabrica preia denumirea de Sintofarm, fiind marcă înregistrată la Geneva. Secția de coloranți s-a dezvoltat în locul unității chimice Phenolit, care funcționa din 1916.

Întreprinderea de Medicamente și Coloranți Sintofarm a fost constituită oficial în anul 1973, pe profilul Fabricii Chimice SINTOFARM, care luase ființă la 1 octombrie 1969 prin comasarea a patru întreprinderi: Fabrica de Medicamente Sintofarm, Uzina Chimică Getica, Fabrica Reactivul și Fabrica Sin, sub denumirea de Fabrica Chimică Sintofarm.

Anul 1969 marchează o creștere semnificativă a importanței Sintofarm în peisajul economic al vremii. Aportul fabricii (atât pe piața internă cât și la export) crește constant iar portofoliul se lărgește și se diversifică neîncetat:

  • substanțele active produse de Sintofarm se puteau găsi atât în România cât și în Europa sau SUA. Piracetam-ul produs aici era folosit la export pentru condiționare, sub formă injectabilă și a constituit baza unor formule de succes în tratamentul AVC.
  • coloranții chimici pentru bumbac, lână sau fibre sintetice susțineau necesarul întregii industrii textile din România, fără a neglija contribuția la export, Sintofarm fiind singurul producator român de Albastru FBL, utilizat extensiv la producerea de blue-jeans.
  • dezinfectanții pentru mâini, suprafețe sau ustensile (mai mult de 34 produse) îndeplineau toate cerințele industriei sănătății și erau folosiți cu precădere în spitale.

 

Anii de dezvoltare

În anul 1973, Fabrica Chimică Sintofarm a devenit Întreprinderea de Medicamente și Coloranți Sintofarm.
Perioada 1971-1975 se caracterizează prin modernizarea și creșterea capacităților de producție. Ca urmare a acestei dezvoltări, valoarea producției se dublează în anul 1975 față de 1971.

Realizarea in anul 1970 a instalației pilot universal a creat posibilitatea ca, în perioada 1971-1975, să se fabrice producțiile etalon pentru produsele noi destinate experimentărilor clinice și, în același timp, să se realizeze produsele de mic tonaj.
În anul 1972 intră în funcțiune o instalație de sinteză pentru derivați de acid salicilic, medicamente cu acțiune analgezică, antiinflamatorie, la o capacitate de 2,6 ori mai mare, consumul intern și exportul nemaiputând fi asigurat de instalația veche.

Cercetarea în perioada 1971-1975 s-a axat pe completarea gamei de medicamente din clasa substanțelor cu acțiune hipocolesterolemiantă și antidiabetică.
Această dinamică remarcabilă a producției este rezultatul modernizării treptate a utilajelor și instalațiilor, a unei activități continue de studiu și cercetări pentru îmbunătățirea sortimentelor, ridicarea calității produselor, îmbunătățirea condițiilor de lucru. Pentru introducerea progresului tehnic sunt asimilate în producție 23 de sortimente noi care diversifică atât gama de medicamente, coloranți și rășini epoxidice, cât și profilul de fabricație, prin asimilarea agenților de luciu utilizați în industria galvanotehnică și poliuretanilor utilizați la fabricarea pielii sintetice.

 

Consolidare și diversificare

În anul 1980, valoarea produselor noi și reproiectate a crescut considerabil, contribuind la atingerea unui grad de reînnoire a producției de 42%.

În perioada 1981-1985 au fost introduse în fabricație un număr de 33 de produse noi, dintre care amintim: Clorzoxazona, Piracetam, Xilina, Clofibrat, Nadolsin PR 102A, PR 103A, PR 200.

Au fost modernizate instalațiile sau tehnologiile la un număr de 20 de produse, ca: Zaharina sodică și acidă, Acid antranilic, Cloramina B, Fenacetina, Sulfochinoxalina, Silicat de metil, Tolbutamid, Fenolftaleina, etc.

Succesele obținute în perioada amintită, au făcut ca I.M.C. Sintofarm să se numere printre societățile de referință în domeniu.

Primii doi ani ai perioadei 1986-1990 au avut ca obiectiv principal realizarea programului privind perfecționarea organizării și modernizării proceselor de producție, care au asigurat îndeplinirea principalilor indicatori tehnico-economici și a planului de producție. În acești doi ani s-a acordat o atenție deosebită asimilării de produse noi și ridicarea parametrilor calitativi la cele aflate în producția curentă. I.M.C. Sintofarm prezintă o gamă largă și variată de medicamente, coloranți, rășini, agenți de luciu și poliuretani, multe dintre acestea fiind oferite la export.

În portofoliul companiei au intrat și produse care să răspundă condițiilor impuse de programul nuclear. La Reactorul 1 s-au folosit: rășini, agenți de luciu și inhibitori de coroziune.

În acești ani, nomenclatorul Intreprinderii cuprindea o ofertă impresionantă alcatuită din:
– medicamente de uz uman si veterinar;
– coloranți organici și agenți optici de albire;
– rășini epoxidice;
– poliuretani;
– agenți de luciu;
– produse organice diverse.

Istoria post-decembristă

După anul 1990, activitatea de sinteză a produselor farmaceutice, a coloranților, a dezinfectanților și a altor produse chimice s-a restrâns pentru a face loc dezvoltării unei noi linii de fabricație de MEDICAMENTE CONDIȚIONATE (folosind substanțele active produse intern de Sintofarm). Această linie s-a axat pe fabricarea de medicamente condiționate, căutand să acopere aria terapeutică a bolilor frecvente.

În anul 1999 s-a renunțat la partea de sinteză din motive ecologice. A trebuit să ne aliniem condițiilor de mediu și s-au scos din portofoliu coloranții, agenții de luciu, în general, emisiile poluante. S-a restrâns treptat gama de substanțe chimico-farmaceutice active, păstrându-se produsele mai valoroase și mai putin poluante, ca de exemplu, Piracetam, Clorchinaldol, Disulfiram, etc.

S-a început asimilarea tehnologiilor mai puțin poluante: fabricarea de detergenți și dezinfectanți, și dezvoltarea de tehnologii pentru procesarea substanțelor active care se sintetizau, sub forma de comprimate, drajeuri, geluri, supozitoare. La început, fabricația de medicamente s-a făcut prin colaborarea cu Facultatea de Farmacie, ulterior s-au amenajat într-un corp de clădire nou, 3 linii de fabricație: comprimate-drajeuri; geluri; supozitoare.

Se producea substanța activă pentru Saprosan, Clorzoxazona, Piracetam, Paracetamol, Meclofenoxat, Antalcol. Pentru Propranolol, Sinergolin, Sintocalmin, geluri, supozitoare, Clonidina, substanța activă se importă.

Privatizarea. Capitalismul și Eficientizarea

Din 1999, S.C. SINTOFARM S.A. este societate cu capital majoritar privat. Un prim pas pentru o mai bună calitate a produselor l-a constituit implementarea sistemului de management al calității și obținerea certificatului ISO 9001 în anul 2000, completat cu obținerea în octombrie 2009 a certificării ISO 22000 și alinierea la standardul HACCP.

In 2003, s-a renunțat la fabricarea detergenților și dezinfectanților din motive de rentabilitate. S-au făcut investiții în intervalul 2003-2004, pentru dezvoltarea sectorului de forme farmaceutice dozate, reușind să obțină în anul 2004 certificarea GMP pe 3 fluxuri de fabricație: – Certificatul GMP nr.51 pentru fluxurile de fabricație: produse nesterile-forme solide dozate-unidoză (supozitoare) și produse nesterile -forme semisolide dozate-multidoză (geluri) – Certificatul GMP nr.67 pentru fluxul de fabricație: produse nesterile-forme solide dozate-unidoză (comprimate și drajeuri).

In 2005 s-a demarat procesul de modernizare a imaginii produselor din portofoliu. Din luna noiembrie a aceluiași an, s-a început amenajarea istalației unei noi linii de producție, cea de suplimente alimentare. S-au păstrat în planul de producție doi dezinfectanți, care poartă denumirea de biocide: Hexigel și Cloramina B comprimate, care s-a produs până în 2006, deoarece Uniunea Europeana nu agrează substanța activă. Din acest motiv, s-a trecut la producerea Cloraminei T comprimate.

Începând din anul 2007 și până în prezent, fabrica a fost recertificată GMP pe toate cele trei fluxuri de fabricație, fără să existe vreo întrerupere între recertificări.

Din august 2020, SC SINTOFARM SA produce KITURI RAPIDE COVID 19 fiind singurul producător român din domeniu.

***