Vitaminele – aliatul tău

9 ianuarie 2018 Autor: Adrian Țăranu
frozen-201495_1920-1200x727.jpg

Odată cu instalarea perioadei reci, organismul suferă modificări. Mulți consumă vitamina C, crezând că este singura soluție în lupta cu vremea neprietenoasă.

În realitate, corpului îi lipsesc și alte vitamine pentru a-și întări sistemul imunitar și a-și păstra energia de care are nevoie.

Acidul ascorbic, cum mai este cunoscuta vitamina C, are un puternic rol antioxidant (împiedică acțiunea radicalilor liberi, care contribuie la procesul de îmbătrânire, la apariția bolilor cardiovasculare, a artritei sau a cancerului). Organismul uman, spre deosebire de cel animal, nu poate produce singur această vitamină, de aceea este necesară o sursă externă.

Beneficiile acestui nutrient sunt numeroase: întărește imunitatea, reduce simptomele de gripă și răceală, are efect antioxidant, scade hipertensiunea, dilată vasele de sânge, reduce efectele intoxicării cu plumb, ajută la scăderea în greutate, reduce nivelul de stres, reduce riscul apariție cancerului, ajută la menținerea nivelului optim de energie și multe altele.

Fierul este responsabil pentru formarea globulelor roșii din sânge, cele care transportă oxigenul în corp. El este prezent în foarte multe enzime și influențează procesele metabolice. Carența de fier poate avea efecte grave: întârzie dezvoltarea capacităților motorii și a celor psihice, provoacă naștere prematură, afectează memoria și provoacă oboseală. Fierul se găsește în carnea de pui, porc, vită, pește sau poate fi administrat sub formă de comprimate.

Vitamina D este furnizată, în principal, de lumina soarelui. Ne confruntăm cu carențe ale vitaminei D în timpul iernii deoarece contactul cu soarele este foarte rar. Acest fapt duce la astm, boli cardiovasculare, probleme cognitive sau chiar cancer. Unele alimente au un conținut ridicat de vitamină D, cum ar fi: produse lactate, pește gras, margarină și ouă.

Calciul este indispensabil organismului uman, asigurând soliditatea osoasă și funcționarea celulor musculare și nervoase. Intervine, în principal, în stimularea miocardului, în recepționarea mesajelor hormonale de către celule, în activarea enzimelor și în coagularea sângelui. Un procent important de calciu îl conțin produsele lactice, însă poate fi administrat și sub formă de comprimate.

Un complex important este cel format din vitamina D, calciu și vitamina K – cu rol în mineralizarea oaselor și coagularea sângelui, disponibil aici.

Copyright by Sintofarm. All rights reserved.